Σύρτης


















Στο Σαρακάρη …

 (είναι δεξιά και πάνω από την Χ.Θ. 83.000) πάνω από την Αγιά Παρασκευή που είναι κοντά τις γραμμές έχουμε τον Άγιο Θεόδωρο με τη γύρω περιοχή να έχει πάρει το όνομα του. Ο άγιος Θεόδωρος χτίστηκε στις αρχές του προηγουμένου αιώνα όταν κατασκευαζόταν η σιδηροδρομική γραμμή. Τότε λοιπόν είχε πέσει επιδημία γρίπης στην εταιρία σιδηροδρόμων που δούλευαν πολλοί Μαυροβούνιοι κ αρρώστησαν από την επιδημία. Έφτιαξαν ένα χτίσμα κάτω από τα Μελιοκοτσαίϊκα καλύβια που χρησίμευε για νοσοκομείο. Ερείπια υπάρχουν ακόμα κ το λένε «στο Νοσοκομείο». Πάρα πολλοί από τους αρρώστους πέθαναν, και κάπου έπρεπε να θαφτούν. Χριστιανοί ορθόδοξοι οι Μαυροβούνιοι έχτισαν την εκκλησιά τον Αγίων Θεοδώρων κ γύρω από αυτή έθαψαν τους νεκρούς. Τα οστά των νεκρών ήρθαν μετά από χρόνια κ τα πήραν οι συγγενείς τους.



Στέργιος Γεώργιος Κλειδούχος Αχλαδοκάμπου
& είχε δημοσιευτεί στο βιβλίο:

100 Years of Life and Activity Achladokampos
-------------------------------------------------

 δάγκειος πυρετός είναι μια μόλυνση που προκαλείται από τον δάγκειο ιό. Ο δάγκειος ιός μεταδίδεται (δηλαδή εξαπλώνεται) μέσω των κουνουπιών. Ο δάγκειος πυρετός είναι επίσης γνωστός ως «πυρετός των σπασμένων οστών» επειδή ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος, που έχουν την αίσθηση ότι σπάνε τα κόκαλά τους. Μερικά από τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού είναι: πυρετός, πονοκέφαλος, δερματικό εξάνθημα που μοιάζει με την ιλαρά και πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις. Σε κάποιους ασθενείς ο δάγκειος πυρετός μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις δύο μορφές που είναι επικίνδυνες για τη ζωή. Η πρώτη μορφή είναι ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, ο οποίος προκαλεί αιμορραγία, διαρροή στα αιμόσφαιρα αγγεία (αγωγοί που μεταφέρουν αίμα) και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (υπεύθυνα για τη θρόμβωση του αίματος). Η δεύτερη μορφή είναι το σύνδρομο δάγκειου κλονισμού, που προκαλεί την πτώση της αρτηριακής πίεσης σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.
Οι πρώτες περιγραφές του δάγκειου πυρετού γράφτηκαν το 1779. Στην αρχή του 20ου αιώνα, οι επιστήμονες έμαθαν ότι η νόσος προκαλείται από τον δάγκειο ιό και μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών.


πηγη: Bικιπαίδεια