Σύρτης



Στα χρονια που λειτουργουσε ο Συρτης η επικοινωνια μεταξυ σταθμο με σταθμο ηταν με τον τηλεγραφο(σηματα μορς). Ο μηχανοδηγος π.χ αναχωρουσε απο ελαιοχωρι και ειχε πληρη αγνοια το τι τρενο θα συναντουσε μπροστα του, στον Αχλαδοκαμπο αφου πρωτα ειχε ολοκληρωθει η αναστροφη της μηχανης στον Συρτη,,, .ειχε παρει το σημα ο σταθμαρχης του Αχλαδοκαμπου απο τον προηγουμενο σταθμο που αναχωρησε το τρενο Ειτε απο Ελαιοχωρι αλλα κυριως απο τον Συρτη, εκτελουσαν και τακτοποιουσαν οι υπαλληλοι στο σταθμο σε ποια γραμμη θα μπει το τρενο, οχι μονο για διασταυρωση ακομη και αν γινοταν καποια εργασια σε καποια απο τις γραμμες του σταθμου μας η του καθε σταθμου.. 


Πως ειδοποιούσε όμως το Σύρτη ο σταθμάρχης;

Διασταυρωσεις δεν γινονταν ποτε στον Συρτη για λογους ασφαλειας.. παντα οι διασταυρωσεις ηταν Αχλαδοκαμπο και στο Ελαιοχωρι.. και το τρενο που εφτανε στον Συρτη ειχε την σταση ρουτινα αν ερχοταν Καλαματα η αν ερχοταν απο Αθηνα (Ειχαν διαφορετικο σημειο στασης μεσα στο Συρτη) αν ηταν απο Αθηνα -Καλαματα εκει αν ηταν απο Καλαματα- Αθηνα εκει.

π.χ αν ηταν ενα εμπορικο στην πρωτη γραμμη του σταθμου (που σηνηθως την σημερινη εποχη δεν ειναι στην κυρια),ο μηχανοδηγος θα επρεπε να ηταν ετοιμος για ολα.. ειτε για διασταυρωση ειτε για υπερβαση ακομη επρεπε να ηταν προετιμασμενος οτι μπορει να χρειαστει να μπει και στην δευτερη γραμμη του σταθμου σε σχεση με σημερα που αν ειναι να μπει στην δευτερη μπαινει ποιο αργα στον σταθμο σχεση αν ειναι να μπει στην πρωτη.

Ο σταθμάρχης του Αχλαδοκάμπου όμως ήξερε ότι έρχεται το τρενο αφού τον είχε ειδοποιήσει το Ελαιοχώρι με τον τηλέγραφο ότι είχε φύγει από εκεί το τρένο ενω ο μηχανοοδηγος δεν ειχε ιδεα τι τρενο θα συναντησει στον επομενο σταθμο εκτος αν πριν την αναχωρηση του ηταν και αυτος παρον που εστελνε ο σταθμαρχης σημα στον επομενο σταθμαρχη η το επερνε το σημα.. οτι στον επομενο σταθμο ειναι καποιο τρενο

για παραγειγμα στην παρακατω διασταυρωση του βιντεου ο σταθμαρχης περνει σημα να σταματησει στην ποστα 202 διοτι θα περασει ο στρατιωτικος συρμος χωρις σταση λογω του υπερβολικου φορτιου θα ειχε παραπανω καθηστερηση να ξεκινησει. και ο μηχανοδηγος του στρατιωτικου ειναι ετοιμος για ολα εχει κοψει λιγο να μπει ή στην πρωτη γραμμη ή στην δευτερη του Αχλαδοκαμπου.. το οποιο ειχε ελευθερο απο Ανδριτσα χωρις σταση Αχλαδοκαμπο με αποτελεσμα να φαει το φεσι η 201 ποστα..

Panos Retro








Ο Κώδικας Μορς - Τηλεγραφος


Ο Κώδικας Μορς είναι μια μέθοδος για μετάδοση πληροφορίας με παλμούς μικρής και μεγάλης διάρκειας ή σημάδια -τελείες και παύλες. Επινοήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω τηλεγράφου στα μέσα του 1830 από τον Σάμιουελ Μορς.
















Αρχικά δημιουργήθηκε για τον ηλεκτρικό τηλέγραφο του Σάμιουελ Μορς στα μέσα της δεκαετίας του 1830. Επίσης χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην πρώιμη ραδιοεπικοινωνία από τις αρχές του 1890. Η χρήση του προϋποθέτει την ύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, για το λόγο αυτό η ανάπτυξη πιο σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών επικοινωνίας συνέβαλε στην κατάργησή του στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο σε εξειδικευμένες εφαρμογές όπως οι ραδιοφάροι. Επίσης χρησιμοποιείται συστηματικά από τους ραδιοερασιτέχνες. Ο κώδικας Μορς είναι ο μόνος ψηφιακός κώδικας που μπορεί να ληφθεί ακουστικά από ανθρώπους, πράγμα που τον κάνει κατάλληλο για αυτόματη αποστολή σύντομων ψηφιακών μηνυμάτων σε φωνητικά κανάλια. Το καθιερωμένο ελληνικό μορσικό αλφάβητο έχει ως εξής:

 



 Στην πρώτη στήλη φαινεται το γράμμα, στην δεύτερη η κωδικοποίηση σε Μορς (όπου "·" η τελεία και "-" η παύλα) ενώ στην τρίτη ο μνημονικός κανόνας που χρησιμοποιείται για την εκμάθηση.
Για τα γράμματα των οποίων η κωδικοποίηση αποτελείται μόνο από τελείες ή μόνο από παύλες, χρησιμοποιείται ο μνημονικός κανόνας "ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ". Το Ε κωδικοποιείται με μια τελεία, Ι με δυο, το Σ με τρεις, το Η με τέσσερις. Το Τ κωδικοποιείται με μια παύλα, το Μ με δυο, το Ο με τρεις, το Χ με τέσσερις.
Για την εκμάθηση των υπόλοιπων γραμμάτων του αλφάβητου χρησιμοποιείται το "ποιηματάκι":
ΑΝ ΒΑΟΥ ΓΡΙ ΔΙΑ ΤΖΙΑ ΘΕΜΑ ΚΟΚ ΕΛΙΑ ΝΑ ΞΟΥΤ ΑΡΠΑ ΑΡΑ ΛΥΝΞ ΟΥΦΑ ΧΛΕΨ ΩΧΡ
Αντικαθιστώντας τα φωνήεντα με τελεία και τα σύμφωνα με παύλα, προκύπτει η κωδικοποίηση του αντίστοιχου γράμματος σε Μορς. Το Λ για παράδειγμα, αντιστοιχείται στο "ΕΛΙΑ" του μνημονικού κανόνα και κωδικοποιείται σε Μορς "·-··"

Πηγη για Tτους πινακες Κώδικα Μορς  : http://el.wikipedia.org/